Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ponty, busa - receptek képes leírás - Hal receptek.tlap.hu
részletek »

Ponty, busa - receptek - Hal receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hal-receptek.tlap.hu » Ponty, busa - receptek
Keresés
Találatok száma - 3 db
Dorozsmai molnárponty

Dorozsmai molnárponty

A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Rakott ponty

Rakott ponty

Milyen jó lenne a rajtunk lévő plusz kilókat zsíros bankókra cserélni! Mit szólsz hozzá ha azt mondom ez lehetséges? A népi hagyomány szerint ha szilveszter vagy újév napján halat eszünk akkor a következő évben sok pénzünk lesz. A hal pikkelyei szimbolizálják az aprópénzt, azaz minél több a pikkely annál több a pénz! Jó- jó de hogyan függ ez össze a fogyókúrával? A hal nagyon egészséges és ha odafigyelünk az elkészítésére, például sovány halat választunk vagy eltávolítjuk róla a zsíros részeket, akkor jótékony hatással lesz a fogyókúránkra is! Ha pedig hihetünk a népi hagyománynak akkor ha halat eszünk súlyunk csökkenni, pénzünk viszont gyarapodni fog az újévben!

Szálkamentes pontyfilé, rácosan - azaz Rácponty

Szálkamentes pontyfilé, rácosan - azaz Rácponty

A pontyokat megszabadítjuk pikkelyeiktől, a bőrére vigyázva, mert erre szükségünk van. A farkánál - lehetőleg filézőkéssel, de egy vékony hegyes pengéjű is megteszi - óvatosan bemetszést teszünk merőlegesen a hal farkára és a pikkely és a bőr közé nyúlva folyamatosan jobbra balra mozgatva haladunk a fej felé. Miután kibújtattuk ruhájából, a hátúszó mellett bevágva, felülről lefelé haladva kifilézzük. Ha ügyesebbek vagyunk, ill. nagyobb a halunk, még a hasüreg melletti legnagyobb szálkákat is kimetszhetjük halunkból. A maradék csontokat felhasználhatjuk alaplének. A filéket bőrükkel lefelé fordítva 1-2 milliméterenként beírdaljuk, merőlegesen a gerincirányra, vigyázva, hogy csak a bőréig vágjunk, mert különben szétesik a hús sütés közben. Besózzuk, félretesszük hogy jól átjárja a só, legalább fél órára. (Az ínyencek kis zúzott fokhagymával is bekenhetik.) A füstölt szalonnát felkockázzuk, zsirjától elválasztva félretesszük a kisütött pörcöket. A zsiradékon a 10-15 cm-es halfilé darabokat mindkét oldalukon hirtelen pirosra sütjük. Nem muszáj belisztezni sem. Fontos viszont, hogy a bőrös felével felfelé kezdjük, mert egyébként összepöndörödik a szelet. Egy másik serpenyőben a hagymából, paprikából, paradicsomból lecsó alapot készítünk, de nem kell teljesen készre főzni. A burgonyát félcentis szeletekre karikázzuk...

Tuti menü