Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hal receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Hal receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: hal-receptek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!...Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és - könnyek közepette - vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet! Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1 - 1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra.

A halfogyasztás további előnyei

A halfogyasztás további előnyei

Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata. Kínában, Indiában, Kubában, a Dominikai Köztársaságban, Mexikóban, Peruban és Venezuelában kérdeztek ki összesen 14.960, 65 év fölötti embert étkezési szokásaikról. A demencia (elbutulás) jelenléte 19 százalékkal valószínűbb volt a halat legritkábban vagy soha nem fogyasztó emberek körében, mint azok között, akik akár minden nap ettek halat. Brit szakemberek az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap augusztusi számában tették közzé megállapodásaikat...

A lazac különlegesen jó az egészségnek

A lazac különlegesen jó az egészségnek

A halételek rendszeres fogyasztása kifejezetten szívvédő hatású, de a lazachús különös színét adó festékanyagról most azt is kimutatták, hogy védi a géneket hordozó DNS-t. Sok tapasztalat és számos vizsgálat igazolta, hogy a halhús véd a koszorúér-betegség ellen, és jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. E kedvező hatás titka a halban lévő többszörösen telítetlen zsírsavakban rejlik. Ilyen szempontból a zsíros tengeri halak fogyasztása a legkedvezőbb. Az omega-3 zsírsavak bőséges fogyasztásáról néhány éve bizonyították be, hogy a leggyakoribb és legveszélyesebb szívritmuszavar, a pitvarremegés is sokkal ritkább azoknál, akiknél minden héten akár többször is halétel kerül az asztalra, lehetőleg főve vagy grillezve. A lazac, a királyrák vagy a homár az astaxantin nevű anyagtól rózsaszínű. Egy négy évvel ezelőtti vizsgálat során kiderült, hogy az astaxantin adagolásával jelentősen csökkenthető az egyik gyulladásjelző fehérje mennyisége a vérben. A laboratóriumi változás azt tükrözte, hogy azoknak, akik megfelelő mennyiségben kapták a természetes festékanyagot, kisebb az esélyük az infarktusra, mint a többieknek.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Almával töltött süllő

Almával töltött süllő

Oldalunk azért jött létre, hogy bemutassuk, mivel is foglalkozunk mi a szabadidőnkben. Nem kevesen a gasztronómiai élvezeteknek hódolunk. Erre remek példa az itt bemutatott Almás süllő receptje, ami egy nem teljesen szokványos elkészítési módja vizeink királynőjének a fogasnak vagy süllőnek. Érdemes kipróbálni! Amennyiben van kedved, te is közzéteheted a kedvenc hobbidat a neten nálunk! Gyere és csatlakozz!

Amerikai halleves

Amerikai halleves

A megmosott, kiengedett és feldarabolt halat 1 csésze vízben 15 percig főzzük, majd leszűrjük, és levét félretesszük. A sertéshúst kockákra vágjuk, és nagyon kevés vízben puhára pároljuk. A hagymát vékonyra felszeleteljük, kanálnyi zsírban barnára pirítjuk, és felöntjük a hal levével, majd további másfél csésze forró vízzel. Beletesszük az apróra vágott vagy megreszelt burgonyát, a zöldségeket, a babérlevelet és ízlés szerint sót, borsot. Ezt együtt főzzük 30 percig. Beletesszük a tejet, a vajat és 5 percig főzzük. Legvégén hozzáadjuk a főtt halat, a párolt húst és még egyszer jól felfőzzük.

Hirdetés
Avokádó és füstölt pisztráng saláta

Avokádó és füstölt pisztráng saláta

Egyszerű és egyben nagyszerű recept saláta- és halkedvelőknek! ...Hámozzuk meg az avokádókat, vegyük ki a magját, majd vágjuk kisebb darabokra. Csorgassuk meg a zöldcitrom levével, hogy ne barnuljon meg, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szétszedett füstölt pisztrángot is. Vigyázzunk, a pisztrángban lehetnek szálkák, de azt kezünkkel könnyedén eltávolíthatjuk belőle. Ízesítsük dijoni mustárral, reszelt tormával, kevéske darált borssal, sóval, majd kanalazzuk hozzá a majonézt is. Óvatosan keverjük össze, vigyázzunk ne törjön nagyon szét, majd tálaljuk üvegtálkákba...

Bajai halászlé gyufatésztával

Bajai halászlé gyufatésztával

Eláruljuk, nem csak a gyufatésztáról nevezetes a bajai halászlé! Különlegessége még az élénkpiros, krémesen sűrű, mégis könnyű hallé is. Ha szeretik a halat, érdemes Borbás Marcsi receptjét elkészíteni, mert alig egy óra alatt elkészül, kevés utána a mosogatás, és végül óriási a siker! Sokan kérdezik, hogy került tészta a halászlébe. Hajdanán, a híres bánáti búza idején a Duna bajai szakaszán hetven-nyolcvan molnárhajó állt. Búzaliszt tehát volt, hal is - így vált laktatóbbá a leves. Harang alakú bográcsban főzték, amiben nem fő szét a halhús, hiszen a lefelé szélesedő edényben, forrás közben kívülről befelé forog a leves, így egyhelyben tartja a halszeleteket. A bajai halászlé leve csak akkor lesz valóban krémes, ha házi paprikával főzik. Jó tudni, hogy Kalocsától délre szinte minden faluban, a legtöbb házban. Az igazi házi fűszerpaprika púderes, olajos - éppen ezért sokkal finomabb a boltinál, így minden ősszel érdemes beszerezni.

Chilis-fehérboros tintahal

Chilis-fehérboros tintahal

A titahalak tömlőjét mossuk ki, szárítsuk meg, karikázzuk fel. Serpenyőben olívaolajon futtassuk meg enyhén a fokhagymát, az apróra vágott hagymát és az összetört erős paprikát, dobjuk rá a tintahalat, nagy lángon pirítsuk 2 percig, majd öntsük fel a borral. 4-5 percig nagy lángon folyamatosan kevergetve főzzük. Friss, aprított petrezselymet keverjünk hozzá, pirítóssal tálaljuk...

Citromos fogasragu tollhegytésztán

Citromos fogasragu tollhegytésztán

Először is: a fogasfilét ennél az ételnél nagyobb kockára vágjuk, majd sózzuk, lisztezzük. Vajat tegyünk alá - ez fontos, ha igazán ki akarjuk hozni a hal igazi ízét, és roston megsütjük. A citromot kifilézzük, szintén kockára vágjuk, a vöröshagymát pedig finomra daraboljuk. Fontos, hogy az így előkészített vöröshagymát a halfilé visszamaradt zsiradékán pirítsuk le - egészen más ízt kapunk! -, majd tegyünk hozzá finomra vágott petrezselyemzöldet és kapribogyót. Ahhoz, hogy ezzel az egyszerű módszerrel mégis különleges állagú mártást kapjunk, finomítsuk tejszínnel, legvégül pedig öntsük fel a fehérborral. Figyeljünk oda arra, hogy némelyik fűszer íze a forralásnál háttérbe szorulhat, nyugodtan ízesítsük utána az ételt azzal, amelyiknek erősíteni szeretnénk a dominanciáját. (Ebben most és itt azért nem adnék tanácsot, mert egy-két alkalom után már tudni fogják, az aznapi hangulathoz éppen melyik fűszer ereje, vagy éppen gyengédsége illik.)..

Hirdetés
Csukafilé céklaszósszal

Csukafilé céklaszósszal

Szárítsuk le a halfiléket szalvétával. Keverjük a tejfölbe a feketeborsot, és forgassuk meg benne a filéket. Majd tegyük egy órára hűtőbe. Keverjük a liszthez a zsemlemorzsát és a kaprot. Panírozzuk be vele a halat. Tegyük sütőlapra, és 200 °C-raa előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg a hal szép aranybarna színt nem kap. Hámozzuk le, majd vágjuk apró darabokra a főtt céklát. Öntsük egy edénybe a fehérbort, a hallét, a citromlét, és melegítsük forrásig. Öntsük bele a cékladarabokat, és forraljuk újra az egészet. Sóval, fehérborssal ízesítsük. Gyenge tűzön addig kevergessük, amíg a cékla szét nem fő, és sima szószt nem kapunk. Végül habverővel keverjük hozzá a margarint...

Currys hal grillezett barackkal

Currys hal grillezett barackkal

Igazi nyári, diétás halrecept, amihez most kivételesen nem zöldséget, hanem gyümölcsöt készítettem. Zsírszegény, tej-, tojás-, és gluténmentes recept. És persze mennyeien finom is. A megmosott, leszárított filéket tegyük egy-egy fóliába. Tegyük rá a fűszereket, citromlevet, és a kókuszpépet...

Dióolajban konfitált balatoni harcsa

Dióolajban konfitált balatoni harcsa

Az Év Étterme gálán kivétel nélkül mindenki dicsérte a balatonszemesi Kistücsök zsályás babfőzelékkel tálalt balatoni harcsáját. Mi a tányér titka - kérdeztük Jahni Lászlótól, az étterem séfjétől, akitől a receptet is megkaptuk...A harcsafilét sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi dióolajjal, hogy éppen ellepje. Friss borsikafüvet adunk hozzá és 60 fokos sütőben 25 perc alatt elkészítjük. A babot megmossuk, hideg vízben egy éjszakát áztatjuk, majd zöldség alaplében megfőzzük. A felét simára turmixoljuk, hozzáadjuk a megmaradt babszemeket. Friss zsályalevélből reszelt kecskesajttal, pirított tökmaggal és szőlőmagolajjal készítünk egy 'pestot' és ezzel fűszerezzük a főzeléket. Sóval, borssal és kevés jó minőségű ecettel ízesítjük. A végén vajjal dúsítjuk...

Dorozsmai molnárponty

Dorozsmai molnárponty

A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket, meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.

Egészben sült lazacfilé cukkinivel

Egészben sült lazacfilé cukkinivel

Ma egy könnyen elkészíthető és igazán különleges halétel receptjét ismertetem...Csorgassuk meg a lazacfilét olívaolajjal, daráljunk rá borsot, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és tépkedjük rá a kakukkfű leveleit is. Kenjünk ki olívaolajjal egy tűzálló tálat, majd tegyük bele a befűszerezett halat. Uborkagyaluval szeleteljük fel a cukkinit, majd fedjük be vele a halfilét. A tál sarkaiba tegyünk cikkekre összevágott paradicsomot és cukkinit. Daráljunk az egészre borsot, szórjuk meg kakukkfűlevelekkel és csorgassuk meg olívaolajjal. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 150 fokon 40-45 percig.

Egzotikus ráknyársak mogyorószósszal - videórecept

Egzotikus ráknyársak mogyorószósszal - videórecept

Elvarázsollak titeket egzotikus grilltúrámra. Finom és izgalmas fűszerekkel bolondítom meg a grillparázsra való tigrisrákokat. Rakjatok tüzet és grillezzetek! Néha az ember nem is tud kiigazodni a sok tengeri kütyü között, íme egy kis ismertető. A tigris garnéla a testét borító körkörös fekete csíkokról kapta nevét. Óriás tigrisráknak is hívják, gyors növekedése és arasznyit meghaladó méretű testmérete miatt. A főzéskor a tigris garnéla húsa hófehérre változik, míg a fekete csíkjai élénkvörösek lesznek. Páncélja szürkéről narancssárgára, rózsaszínre, pirosra vált. Az ázsiai, amerikai és európai piac legkeresettebb rákja. Azért is kedvelik, mert a tengeri herkentyűk legrugalmasabbika, szinte bármilyen módon elkészíthető...Tisztítsuk meg páncéljától a rákokat, majd mossuk meg hideg vízben. Tegyük egy csepegtetőtálba és várjunk míg alaposan lecsepeg, majd öntsük át egy nagyobb tálba. Készítsük el hozzá a fűszeres pácot. Egy kis tálkába öntsük az olívaolajat, adjuk hozzá az őrölt fűszereket és a csipetnyi sót. Keverjük jól össze, majd öntsük a megtisztított rákra. Jól forgassuk össze, és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek jól átjárják a rákhúst. A befűszerezett rákot fűzzük fel bambusznyársra, váltakozva a citrom vagy babérlevéllel...

Fogas Orly módra

Fogas Orly módra

Felverjük a tojásokat. Hozzáadjuk váltogatva a sört és a lisztet, sűrű palacsintatésztát keverünk. Sót, borsot darálunk rá. A hal panírozása: Ehhez az ételhez csíkokra vágjuk a fogasfilét. Villával a sűrű tésztába mártogatjuk a haldarabokat és bő, forró olajban kisütjük. Lyukas kanállal emeljük ki az olajból.

Gombás csukapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Gombás csukapörkölt juhtúrós sztrapacskával

Az elmúlt hétvégét szűk családi körben töltöttem. Az újra havazással ijesztgető, erőlködő télben nem sok esélyt láttam a horgászatra, de gondolataim annyira a peca és a halak körül forogtak, hogy pótcselekvésként, ha már fogni nem lehet, legalább együnk halat elhatározásra jutottam. Egy korábbi pergetés alkalmával fogott kettes formájú krokodilpofájút céloztam meg a fagyasztó szekrényben, amolyan téli csukaszezont búcsúztató lakomának szántam ezt a fejedelmi halat...A csukapörkölt elkészítése: A halat megtisztítjuk, fehérre pucoljuk. Ez annyit takar, hogy a pikkelyezés után erőteljesen megkapargatjuk a csuka bőrét - a levakart feketeség az, ami nem kívánt ízek hordozója lehet. (Jelen esetben fagyasztottat használtam, természetesen ezt előbb hagyjuk kiolvadni, ekkor lehet még tovább tisztítani, ha szükséges.) Tisztítás után kétujjnyi szeletekre vágjuk. Besózzuk és állni hagyjuk a hűtőben legalább félórát...

Tuti menü