Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Halászlé - az örök kedvenc - Hungarikum képes leírás - Hal receptek.tlap.hu
részletek »

Halászlé - az örök kedvenc - Hungarikum - Hal receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: hal-receptek.tlap.hu » Halászlé - az örök kedvenc - Hungarikum
Keresés
Találatok száma - 9 db
A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé receptje

A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!...Először a hallal törődj. Ha sikerült megtisztítani, tedd félre a halikrát és a tejet, de nehogy megsózd! A halat viszont irdald be, szeleteld fel, és sózd meg ízlésed szerint. Eztán tedd félre egy órát pihenni. A vöröshagyma következik: tisztítsd meg és - könnyek közepette - vágd apró kockákra. Ha ezzel sikeresen előkészültél, és a hal még áll, ideje, hogy pihenj egyet! Az óra leteltével előveheted a bográcsot. Tedd bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsd fel vízzel. A víz mennyisége a haltól függ, kilónként 1,1 - 1,2 liter vizet önts rá. A bogrács alá ekkor már begyújthatsz, minél nagyobb tüzet rakj, hadd rotyogjon az illatos hallé! Azért időnként nézz rá, és ha azt látod, hogy elforrta a habját, szórd bele a paprikát. Ekkor már összetéveszthetetlen halászlé illat fog terjengeni a környéken, számíthatsz néhány sűrűn nyeldeső, arra tévedő látogatóra.

Bajai halászlé gyufatésztával

Bajai halászlé gyufatésztával

Eláruljuk, nem csak a gyufatésztáról nevezetes a bajai halászlé! Különlegessége még az élénkpiros, krémesen sűrű, mégis könnyű hallé is. Ha szeretik a halat, érdemes Borbás Marcsi receptjét elkészíteni, mert alig egy óra alatt elkészül, kevés utána a mosogatás, és végül óriási a siker! Sokan kérdezik, hogy került tészta a halászlébe. Hajdanán, a híres bánáti búza idején a Duna bajai szakaszán hetven-nyolcvan molnárhajó állt. Búzaliszt tehát volt, hal is - így vált laktatóbbá a leves. Harang alakú bográcsban főzték, amiben nem fő szét a halhús, hiszen a lefelé szélesedő edényben, forrás közben kívülről befelé forog a leves, így egyhelyben tartja a halszeleteket. A bajai halászlé leve csak akkor lesz valóban krémes, ha házi paprikával főzik. Jó tudni, hogy Kalocsától délre szinte minden faluban, a legtöbb házban. Az igazi házi fűszerpaprika púderes, olajos - éppen ezért sokkal finomabb a boltinál, így minden ősszel érdemes beszerezni.

Halászlé - egy kis néprajz

Halászlé - egy kis néprajz

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a 'Halpaprikás halászosan' nevű étel elkészítési módját. A halászos mód lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (főleg a ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, a megfelelő és egyéb fűszerek mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika azaz a 'törökbors', és a vöröshagyma. Sokak véleménye szerint nem kell passzírozni a halászlét, ugyanis a halászlé elkészítési módja és lényege a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik. Azonban már a 19.századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán, a Balatonnál, a halásztanyákon és a polgári konyhákon. A klasszikus szegedi halászlé lényeges eleme például a paszírozás. A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk-, és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Halászlé - majdnem szegedi

Halászlé - majdnem szegedi

Halászlevet sokféleképpen készítenek. Ez a változat nagyon ízletes, leginkább a szegedi halászlére hasonlít. Apró különbség, hogy a hagymát vízben főzzük szét, nem pirítjuk elő zsíron, vagy olajon. Próbálja ki Ön is! Az összetevőket alaposan megtisztítjuk, majd felaprítjuk a paradicsomot, paprikát, vöröshagymát. A halszeleteket, a zöldségeket, valamint az összes fűszert egy lábasba tesszük, és felöntjük a vízzel. Lefedjük a lábast, ezután közepes hőfokon kb 3/4 óra alatt teljesen szétfőzzük az összetevőket. Paradicsompaszírozón átpaszírozzuk az alapot, visszatöltjük a lábasba. A halfilét csíkikra szeleteljük...

Halászlé - Mama konyhájából

Halászlé - Mama konyhájából

A halakat megtisztítjuk, a vegyes halat nagyobb darabokra vágjuk. A pontyot kifilézzük. A pontyfiléket nagyon sűrűn a bőréig beírdaljuk, és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, majd a halbelsőséggel együtt (ikra/tej) a hűtőbe tesszük. A vöröshagymát félkarikákra (félfőre) vágjuk. A vegyes halat, a ponty fejjel és gerinccsonttal, a hagymával, paradicsommal, paprikával és a csípős paprikával, kb. 2,5-3 l vízben feltesszük főni. Sózzuk és erős tűzön addig főzzük, amíg a halhús a csontokról teljesen leválik. Ezt a hal alaplevet passzírozva átszűrjük, majd újra felforraljuk. Amikor forr és a zsírkarikák a lé felszínére feljöttek, ezekbe a karikákba szórjuk a pirospaprikát (elkeverni nem szabad!). Ha a paprika feloldódott beletesszük a halfiléket és belsőséget, és kb. 20 perc alatt készre főzzük.

Hirdetés
Halászlé korhelyesen

Halászlé korhelyesen

Alaplevet főzünk ugyanúgy, mint a hagyományos halászlénél, majd 1-2 babérlevéllel, 1 kiskanál Univer mustárral és fél citrom levével 5-6 percig forraljuk, ezután a pácolt halat hozzáadjuk, és még kb. 6 percig főzzük. Végül 2-3 deci tejföllel dúsítjuk. Utóbbit úgy adjuk hozzá, hogy először egy kevés forró levessel simára keverjük, így öntjük a halászléhez, nehogy csomós legyen.

Lajos Mari eredeti Tiszai halászlé receptje

Lajos Mari eredeti Tiszai halászlé receptje

Tiszai halászlé elkészítésében Lajos Mari kalauzol végig. Bátran vágjon bele az elkészítésébe a kezdő háziasszony, vagy úr, mert lépésről - lépésre ad segítséget a sok színes fázisfotó. Tapasztaltaknak is sok hasznos tanáccsal szolgál Lajos Mari - aki a hagyományos ízekben abszolút otthon van - hogy ez a nem könnyen elkészíthető étel, garantáltan jól sikerüljön. A kezdő- és a tapasztalt szakács is talál számára megfelelő receptet az oldalon, amit a gyönyörű fotók segítségével még könnyebben elkészíthet.

Pontyhalászlé

Pontyhalászlé

A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon ha szükséges kis víz hozzáadásával megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére pedig rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük. Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé...

Szegedi halászlé recept

Szegedi halászlé recept

Szeged városa gasztronómiai szempontból nézve is kiemelkedő fontosságú, hiszen a Tisza parti városban készítik hazánk legízletesebb halászléjét. A jó szegedi halászlé sajátos zamatáról a sokféle hal íze gondoskodik. Csuka, ponty, busa, keszeg kerül a bográcsba vagy fazékba...A híres szegedi halászlé főzésénél a jó sűrű alaplé elkészítése az első lépés. A finomra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, majd a halaink közül az apróbbakat, a fejet, farkat, uszonyokat kezdjük el kevés vízben főzni a paprikával és a paradicsommal. Megszórjuk sóval és a szegedi pirospaprikánkkal, majd miután ezek jól összefőttek felöntjük az egészet hideg vízzel és kb. 1 órán át főni hagyjuk. Amikor felforrt a levünk az egészet alaposan áttörjük és az apróbb szálkák leszűrése végett szitán is átpasszírozzuk. Így jó sűrű szálkamentes alaplevet kapunk. A besózott és beirdalt halszeletek ezután kerülnek a lébe, melyet annyira felöntünk, hogy a halszeleteket ellepje. Lassú tűzön kevergetés nélkül, csak a bogrács forgatásával további 30 percig főzzük. Ha szeretjük az ikrát és a haltejet a végén azt is, hozzáfőzhetjük.

Tuti menü